Výstavba oplocení je téma, které zajímá většinu majitelů rodinných domů a rekreačních nemovitostí. V úvahu připadá nejen jeho pořizovací cena, ale i náklady na údržbu, praktičnost, estetický vzhled a rychlost výstavby. Jestliže si všechna tato kritéria hodíte na papír a budete porovnávat jednotlivá řešení mezi sebou, vyjde vám z nich velmi dobře betonový plot z prefabrikovaných odlévaných dílců. Jaké jsou jeho základní vlastnosti a důvody, proč je o toto řešení dnes zájem?

rostlina na plotě

Cena – cenově vychází určitě lépe plot z drátěného pletiva, to je vám zřejmě jasné, ale mezi oplocením pevným, které má prostor zcela zakrýt a vytvářet potřebné soukromí, jsou na tom betonové ploty v Ostravě montazmpc.cz nejlépe. Vyjdou vás, co se týče materiálu, levněji, než zeď postavená z cihel, tvárnic a tvarovek, anebo z kamenů. Do ceny betonového plotu se ale může promítnout i jeho montáž, pokud ji svěříte specializované firmě.

cihlová zeď

Údržba – oplocení z cihel bude možná vyžadovat omítku, zídka z kamenů občasnou údržbu spár mezi zdivem, případně také omítku, dřevěný plůtek bude nutné občas penetrovat a natřít a u pletiva mohou začít korodovat trubky, leda, že byly z nerezové oceli, což by se ale významně prodražilo. U betonového plotu nebudete muset dělat vůbec nic, maximálně, pokud to bude nutné, tu a tam panely a sloupky vyčistit od prachu tlakovou vodou. Životnost plotů z betonu bývá několik desítek let.

Zajištění vlastního teritoria – u plotů ze dřeva či z pletiva se častokrát zjevuje problém narušování soukromí. Nejde o to, že by někdo ploty přelézal, to je málo pravděpodobné, ale ve hře je sledování zvenčí toho, co se odehrává na vašem pozemku. Někdy třeba nechtěně, například v situaci, kdy se chystáte vstoupit do bazénu a vaše (ženská) postava se zalíbí někomu, kdo se právě v tu chvíli pohybuje za vaší zahradou na vyznačené cyklostezce. A když si vás nafotí nebo nafilmuje na mobil, nemusíte si toho ani všimnout.